Roślinne

Owsiane kakao

4 łyżki płatków owsianych
gorąca woda
kakao
coś do posłodzenia* (niekoniecznie)

Płatki zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Po tym czasie zmiksować dokładnie z kakao.




Zupa krem z kalafiora z brzoskwinią

kalafior
pół szklanki kaszy jaglanej
brzoskwinia
przyprawy: kardamon, cynamon, pieprz cayenne, sól
oliwa z oliwek

Kalafiora i kaszę jaglaną ugotować. Kilka różyczek kalafiora zmiksować z kaszą jaglaną. Brzoskwinię ułożyć na dnie miseczki, wlać krem. Udekorować oliwą i przyprawami.

Wegański naleśnik

pół szklanki mąki orkiszowej
pół szklanki mleka sojowego
pół szklanki wody gazowanej
szczypta soli
łyżka oleju

Składniki zmiksować. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.

Wegańska nutella(pyszna!)

garść orzechów laskowych
kilka daktyli
mleko sojowe
łyżka kakao

Wszystkie składniki zmiksować. W przypadku słabego blendera orzechy można zalać wcześniej gorącą wodą i odstawić na kilka minut. Ilość mleka zależy od gęstości kremu.

Wegeburger
(przepis nie jest dopracowany, burgery nie są zwarte, gdy tylko przepis dopracuję - wstawię go, ten robicie na własną odpowiedzialność)

szklanka soczewicy zielonej
duża marchewka
pieczarki
mała cebula
pieprz cayenne
trzy łyżki siemienia lnianego
3/4 szklanki kaszy manny

Soczewicę ugotować, cebulę pokroić, zetrzeć na tarce pieczarki i marchewkę. Zmielone siemię lniane zalać gorącą wodą, odstawić. Na patelni usmażyć pieczarki z cebulą, dodać do soczewicy razem z marchewką. Wymieszać. Dodać resztę składników. Piec około 25 min w 180*.

Wegebułka




1 komentarz: