piątek, 8 sierpnia 2014

Scones


 Scones! Nie wiedziałam, że są takie przepyszne, a w dodatku bardzo proste. Ja poszłam trochę na łatwiznę, bo nie wykrawałam kształtów, tylko po prostu odrywałam ciasto i układałam bezpośrednio na blasze. 
Ale są pyszne. Idealne na śniadanie. 


 Składniki: 

500 g mąki
dwie łyżki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
100 g masła
szczypta soli
50 ml mleka
jajko
rodzynki(ja użyłam Golden Bold)

Mąkę przesiać z proszkiem, solą i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło i rozetrzeć z mąką palcami. 
Mleko wymieszać z jajkiem. Część powstałej mikstury wymieszać z mąką, proszkiem, cukrem i masłem. Wyrobić na gładkie ciasto. Do ciasta dodać rodzynki, potem rozwałkować na grubość około 2 cm i wykrawać kształty(ja ciasto po prostu odrywałam). Ułożone ciasteczka na blaszce wyłożonej pergaminem posmarować pozostałą miksturą z mleka i jajka. Piec około 10-15 min w 180*.


Smacznego ;)

16 komentarzy:

  1. Jaka szybka odpowiedź! ;)
    Do porannej kawy, a do wieczornej herbaty też całkiem pasuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadłabym takiego! Nigdy nie próbowałam ale jakoś nie mam odwagi by zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rodzynki! Wszędzie! A w takich bułeczkach to już jestem kupiona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takich nie robiłam... Chyba najwyższy czas nadrobić, bo kusisz ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze ich nie jadłam, ale wygladają zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te bułeczki to udały się Anglikom nie zaprzeczę, ale twoje są zdecydowanie lepsze ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super wyglądają te scones! Już kiedyś je robiłam, ale w wersji pełnoziarnistej.
    Twoje też bardzo kuszą :3

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pysznie! Rodzynki uwielbiam więc chętnie bym takie scones zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zabieram się za nie od dawna!
    musze końcu je zrobić, bo taaak kusisz :D

    OdpowiedzUsuń
  10. I ja również muszę wypróbować! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! wyglądają bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie przepadam za rodzynkami w ciastach i bułeczkach, ale kurczę, takie scones to bym wcinał! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają tak, że mam ochotę je wyciągnąć ze zdjęcia! świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Anglicy wiedzieli co dobre! ślicznie ci wyszły te sconsy :)

    OdpowiedzUsuń