Ostatnio stałam się wielką fanką gofrów. Oczywiście tych niezdrowych z mąki pszennej. Dlatego zaczęłam przeszukiwać internet by znaleźć zdrowszą alternatywę.
Znalazłam.
Jak zwykle niezawodne płatki owsiane!
Składniki:
- płatki owsiane,
- woda,
- mąka,
- soda oczyszczona,
- sól,
- olej,
- kremowy serek, sałata, pomidor ogórek*
Płatki zalewam wrzątkiem, odstawiam. W międzyczasie rozgrzewam gofrownicę.
Płatki blenduję, dodaję łyżkę mąki, pół łyżeczki sody, szczyptę soli i olej. Intensywnie mieszam.
Gofry piekę na suchej gofrownicy(mają już olej) około 10 min.
*propozycja dodatków
Gofry mają dosyć słony smak i co mnie trochę dziwi - pachną jajkami!
Użyłam niestety mąki pszennej, ale mam zamiar użyć tym razem mieszanki z kukurydzianą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz