![]() |
Krem a'la ciasto marchewkowe z płatków owsianych i gryczanych, podany z borówkami, słupkami migdałów, surowymi orzechami ziemnymi i suszoną gruszką |
Dzień dobry!
Kto lubi ciasto marchewkowe?
Ja pierwszy raz spróbowałam wiosną tego roku i oczarowało mnie! Pyszne, delikatne, idealne na jesienne wieczory.
Lato się już kończy, zbliża się jesień i przypomniało mi się to ciasto. Pomyślałam, że fajnie byłoby odtworzyć ten smak. Najlepiej ekspresowo. No i się udało. Kolejny przysmak, który posmakuje każdemu.
Bazę zrobiłam z połączenia płatków owsianych i gryczanych, ale śmiało można użyć kaszy jaglanej, gryczanej, cokolwiek! Najważniejsza jest tu marchewka(i jej nieszczęsne tarcie) i przyprawy - cynamon i kardamon.
Następnym razem wypróbuję wersję surową - z białą kaszą gryczaną.
Składniki:
pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki płatków gryczanych
łyżeczka cukru
marchewka
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki kardamonu
Tak jak zawsze. Płatki zagotować w wodzie, posłodzić, przyprawić, dodać startą marchewkę. Gotować kilka minut.
Ja podałam z borówkami, surowymi orzechami ziemnymi, suszoną gruszką, słupkami migdałów, a całość polałam ,,domowym" miodem*.
*Wiem, że weganie nie jedzą miodu. Moja dieta roślinna dopiero raczkuje i stopniowo wykluczam produkty odzwierzęce. Spokojnie.
Ostatni piątek wakacji. Pytania tutaj.
Jak dla mnie bomba! Raj dla podniebienia, koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciacho marchewkowe, u Ciebie wszystko takie delikatne i cudownie dobrane :)
OdpowiedzUsuńJa lubię, ja! Na wiosnę robiłam je bardzo często, bo jak zrobiłam raz, to później nie mogłam przestać! Aż przez Ciebie znów mam ochotę je zrobić, może z dodatkiem śliwek? Hmm.. :))
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe uwielbiam, jest niesamowite na jesienne poranki.
OdpowiedzUsuńA taka ekspresowa opcja jak najbardziej może je zastąpić! :)
Cudowny krem! Chcę!
OdpowiedzUsuńRewelacja! Już wiem co będę jadła jutro na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkiego rodzaju kremy, a marchewkowy zdecydowanie przypadł mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsiankę (a tutaj krem) z marchewą :)
OdpowiedzUsuńJej, Ty tak serio na weganizm chcesz przejść? Ja myślałem, że to tylko takie "sprawdzanie" ;]
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe jadłam raz....bardzo mi smakowało Nie wiem dlaczego tylko raz je zrobiłam :D aaa nie czekaj przypomniałam sobie :D....to przez tarcie tej marchewki :D
OdpowiedzUsuńMuszę zebrać się siły i poświęcić się tej marchewce :D Przecież dla takiego smaku warto :)
pysznie *.*
OdpowiedzUsuńwłaśnie myślałam o marchewkowej owsiance - mam inspirację ;)
OdpowiedzUsuńLecę do Ciebie! <3
OdpowiedzUsuńlubie to ! lubie to <3
OdpowiedzUsuńSkoro to jest krem jak moje ulubione królicze ciastko , to go z pewnością zrobię ;)
OdpowiedzUsuńmmm pysznie i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńcoś nowego, ale jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńMarchewkę w każdej postaci uwielbiam, więc krem pewnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCo za pyszności! Super blog - obserwuję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com
jeszcze nie próbowałam, ale marchew wielbię ,więc sądzę ,że ciasto jak i twój krem też by mi bardzo posmakowały :)
OdpowiedzUsuńO mamuniu! Zrobisz mi kiedyś taki, zrobisz :D
OdpowiedzUsuńi ja muszę taki zrobić :>
OdpowiedzUsuń