piątek, 29 sierpnia 2014

Ciasto marchewkowe w miseczce - krem


Krem a'la ciasto marchewkowe z płatków owsianych i gryczanych, podany z borówkami, słupkami migdałów, surowymi orzechami ziemnymi i suszoną gruszką

 Dzień dobry!

Kto lubi ciasto marchewkowe?
Ja pierwszy raz spróbowałam wiosną tego roku i oczarowało mnie! Pyszne, delikatne, idealne na jesienne wieczory. 
Lato się już kończy, zbliża się jesień i przypomniało mi się to ciasto. Pomyślałam, że fajnie byłoby odtworzyć ten smak. Najlepiej ekspresowo. No i się udało. Kolejny przysmak, który posmakuje każdemu.
 Bazę zrobiłam z połączenia płatków owsianych i gryczanych, ale śmiało można użyć kaszy jaglanej, gryczanej, cokolwiek! Najważniejsza jest tu marchewka(i jej nieszczęsne tarcie) i przyprawy - cynamon i kardamon. 
Następnym razem wypróbuję wersję surową - z białą kaszą gryczaną.

Składniki:

pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki płatków gryczanych
łyżeczka cukru
marchewka
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki kardamonu

Tak jak zawsze. Płatki zagotować w wodzie, posłodzić, przyprawić, dodać startą marchewkę. Gotować kilka minut. 
Ja podałam z borówkami, surowymi orzechami ziemnymi, suszoną gruszką, słupkami migdałów, a całość polałam ,,domowym" miodem*.

*Wiem, że weganie nie jedzą miodu. Moja dieta roślinna dopiero raczkuje i stopniowo wykluczam produkty odzwierzęce. Spokojnie.

Ostatni piątek wakacji. Pytania tutaj. 





22 komentarze:

  1. Jak dla mnie bomba! Raj dla podniebienia, koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciacho marchewkowe, u Ciebie wszystko takie delikatne i cudownie dobrane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię, ja! Na wiosnę robiłam je bardzo często, bo jak zrobiłam raz, to później nie mogłam przestać! Aż przez Ciebie znów mam ochotę je zrobić, może z dodatkiem śliwek? Hmm.. :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto marchewkowe uwielbiam, jest niesamowite na jesienne poranki.
    A taka ekspresowa opcja jak najbardziej może je zastąpić! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja! Już wiem co będę jadła jutro na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy, a marchewkowy zdecydowanie przypadł mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam owsiankę (a tutaj krem) z marchewą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jej, Ty tak serio na weganizm chcesz przejść? Ja myślałem, że to tylko takie "sprawdzanie" ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto marchewkowe jadłam raz....bardzo mi smakowało Nie wiem dlaczego tylko raz je zrobiłam :D aaa nie czekaj przypomniałam sobie :D....to przez tarcie tej marchewki :D
    Muszę zebrać się siły i poświęcić się tej marchewce :D Przecież dla takiego smaku warto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. właśnie myślałam o marchewkowej owsiance - mam inspirację ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Skoro to jest krem jak moje ulubione królicze ciastko , to go z pewnością zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. coś nowego, ale jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marchewkę w każdej postaci uwielbiam, więc krem pewnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Co za pyszności! Super blog - obserwuję!

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. jeszcze nie próbowałam, ale marchew wielbię ,więc sądzę ,że ciasto jak i twój krem też by mi bardzo posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O mamuniu! Zrobisz mi kiedyś taki, zrobisz :D

    OdpowiedzUsuń